If the worse/worst comes to the worst = if the situation develops in the most serious or unpleasant way: trong trường hợp xấu nhất
Example: We should be in when you arrive, but if worst comes to worst, the neighbors have a spare key and will let you into the house.

Cách diễn đạt này được người Mỹ rút gọn thành “If worse comes to worst" được hiểu là trong trường hợp xấu nhất, được dùng khi muốn khuyên hoặc cảnh báo ai đó làm gì. Tuy nhiên người Anh sẽ thêm chữ “the” vào ở đằng trước nên chúng mình chịu khó để ý hen còn nói cho đúng ạ!
Example: If worse comes to worst, call the police.

FUN FACT: Ngoài ra Tiếng Anh còn một cụm từ tương tự là "If all else fails", nghĩa là nếu không còn cách nào khác.

If all else fails = if what was planned cannot happen
Example: We could go to the beach or to my sister's house, and if all else fails, we can always find something to do at home.